Si të rrisim sasinë e qumështit të gjirit?

Disa këshilla si të rrisim sasinë e qumështit të gjirit:

🦋 Duhet shumë durim dhe kohë. 

Ndonjëherë mund të duhet pak kohë që prodhimi i qumështit të vendoset.  Nëse foshnja pi vetëm shumë shkurt me çdo vakt, nuk i pëlqen të thithë fuqishëm ose pas një kohe të shkurtër bëhet i përgjumur dhe vetëm thith gjoksin, gjoksi nuk do të zbrazet siç duhet.  Kjo do të thotë se vetëm një sasi e vogël qumështi riprodhohet.  Nga frika se foshnja mund të mos jetë e ngopur, shumë nëna fillojnë ushqimin shtesë.  Por në shumë raste kjo nuk do të ishte e nevojshme, sepse ka disa gjëra që mund të bëni për të stimuluar prodhimin e qumështit, në mënyrë që oferta dhe kërkesa të balancohen shpejt.

🦋  Elemino stresin(armiku kryesor)

Stresi ka një efekt të pafavorshëm në prodhimin e qumështit.  Nëse ekziston edhe frika se fëmija juaj nuk do të ngopet, kjo mund të pengojë refleksin e nxjerrjes së qumështit dhe ushqyerja me gji sigurisht që nuk do të funksionojë.  Është e lehtë të thuash se nuk duhet të shqetësohesh apo të stresohesh – kur mirëqenia e fëmijës suaj është prioriteti juaj numër një.  Që të mund t’i përkushtoheni tërësisht fëmijës tuaj dhe të praktikoni ushqyerjen me gji në paqe, nuk keni nevojë për këshilla, por shumë mbështetje.  Nga njëra anë, është shumë praktik, duke ju lehtësuar nga puna në mënyrë që të mos shqetësoheni për punët e përditshme.  Nga ana tjetër, nëpërmjet konsulentit të laktacionit ose mamisë, e cila do t’ju tregojë se çfarë mund të bëni për të mbajtur mirë fëmijën tuaj dhe ju.  Dhe së fundi edhe nga njerëzit që ju inkurajojnë të qëndroni me bebin tuaj dhe që nuk ju nxisin të mos hiqni dorë pasi qumështi.

🦋 Ushqe sipas nevojës jo sipas orës.

Ushqyerja e shpeshtë është mënyra më e mirë për të stimuluar prodhimin e qumështit.  Tetë deri në dymbëdhjetë vakte të ushqyerjes me gji brenda 24 orëve janë krejtësisht normale në javët e para, por mund të jenë më edhe më shumë nëse bebi juaj përton të pijë.  Ndaj mos e vononi dhënien e gjirit në mënyrë që intervalet ndërmjet vakteve të jenë sa më të mëdha me shpresën se do të ketë më shumë qumësht.  Vendoseni fëmijën sapo të sinjalizojë urinë, për shembull duke i thithur gishtat, duke bërë lëvizje thithëse buzësh ose duke kërkuar gjoksin.  Nëse foshnja është në gjumë, mund ta zgjoni butësisht dhe ti ofroni gjoksin. 

🦋 Ndrysho anet shpesh.

Lëreni fëmijën të pijë të dyja anët e çdo vakti për të ndihmuar prodhimin e qumështit.  Kaloni në gjirin tjetër kur foshnja vetëm thith dhe nuk gëlltitet më, kur është i shqetësuar ose dremitë.  Për të zbrazur akoma më mirë gjoksin dhe për të rritur sasinë e qumështit, mund të ofroni sërish gjoksin e parë më pas.  Për një zbrazje edhe më të mirë të të dy gjinjve, kaloni disa herë midis dy anëve.  Edhe nëse fëmija pi vetëm disa gllënjka nga secila anë, stimulohet edhe prodhimi i qumështit. 

🦋  Kontakti lëkur me lëkur me bebin.

Është çelsi i një gjidhënie të sukseshme.

Sigurohuni që të keni sa më shumë kontakt me lëkurën me foshnjën.  Ka akses të papenguar në gji sa herë që dëshiron të ushqehet me gji.  Fëmija pi më shpesh dhe sa më shpesh më mirë sepse ndihet i sigurt në kontaktin e drejtpërdrejtë të lëkurës me nënën.  Përveç kësaj, nxitet formimi i hormoneve prolaktinë dhe oksitocinë, e cila gjithashtu nxit prodhimin e qumështit.  

 🦋 Kapja e duhur e gjirit 

Kjo është shumë e rëndësishme. Dhe duhet pak kohë për ta mësuar këtë. Kërkoni ndihmë. Nëse bebi nuk ka një kapje të thellë dhe asimetrike të gjirit ai nuk arrin të nxjerrë shumë qumësht nga gjiri. 

🦋 Gjidhënie aktive 

Duhet ta dalloni gjidhënien aktive. Që do të thotë kur bebi transferon qumësht nga gjiri në mënyrë efektive. Pra që pi, jo thjesht thith. Zakonisht gëlltitja dëgjohet, po nëse nuk e dëgjoni, shikoni një ulje të thellë të mjekres. Kur bebet transferojnë qumësht në mënyrë efektive ata duhet të gëlltiten cdo 1 ose 2 thithje. Kur bebet ushqehen në mënyrë aktive, ata janë të zgjuar, aktivë por të relaksuar. Krahët e tyre janë zakonisht afër fytyrës dhe grushtet e mbledhur. Nëse janë të përgjumur, krahët i kanë të lëshuar dhe thithin lehtë me pauza ta gjata, që me siguri nuk pijnë shumë qumësht.

🦋  Jastëkët ngrohës 

Një jastëk i ngrohtë me berthama qershie ose një leckë e ngrohtë dhe e lagur pak para ushqyerjes me gji dhe pompimit nxisin rrjedhjen e qumështit dhe stimulojnë natyrshëm prodhimin e qumështit.  Masazhi i gjinjve gjithashtu mund të ketë një efekt pozitiv në prodhimin e qumështit.

🦋  Të përdorësh pompen? 

Unë do të thoja zgjidhja më e mirë para se të vraposh në farmaci të blesh formulën

Disa persona përdorin gotën. Vendos bebin me gjoks mbaje aktiv jepja te dyja anët dhe ne fund mer pompen. Një nga metodat funksionale,perdorimi i gotës dhe një tubi i hollë dhe bebi thith qumështin nëpërmjet tubit.Tubi lidhet me kokën e gjirit dhe bebi vendoset në pozicion gjidhënie.

Bebi mer ngrohtēsin/qumshtin e nënës dhe nga ana tjetër nēna është e qetë dhe nxitet formimi i hormoneve prolaktinë dhe oksitocinë, e cila gjithashtu nxit prodhimin e qumështit.

   🦋Disa ushqime qe rrisin prodhimin e qumshtit.

Nëse qumështi është i mjaftueshëm dhe dëshironi të stimuloni butësisht prodhimin e qumështit, mund të zgjidhni nga një shumëllojshmëri gjërash: 

Pini 3-4 filxhanë të mëdhenj çaj gjatë gjidhënies çdo ditë.  Përzierjet e gatshme të çajit janë të disponueshme në barnatore, farmaci dhe dyqane ushqimesh shëndetësore, por ju gjithashtu mund të përzieni një përzierje çaji për t’iu përshtatur shijes tuaj.

Në thelb ju duhet të pini shumë: ujë rubineti ose ujë mineral me pak dioksid karboni, si dhe çajra pa sheqer dhe lëngje të holluara.

Thuhet se barishtet dhe erëzat e mëposhtme kanë një efekt në formimin e qumështit: boza, borziloku, hithra, kopër, finoku, barishtet(lakra). 

Birra pa alkool dhe birra me malt gjithashtu nxisin prodhimin e qumështit.

🤚Duhet të shmangni majdanozin, mente dhe sherebelë, pasi këto pengojnë prodhimin e qumështit.

❤Ushqime të tilla si bollguri, malti, elbi, boza, finoku, arrat,bajamet, salmoni,karrota, tërshëra dhe shpargu thuhet se kanë një efekt të dobishëm në rrjedhën e qumështit.  Megjithatë, kjo nuk është vërtetuar shkencërisht.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *